РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У СИСТЕМІ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ ШКОЛИ - Мотреску, Анна Василівна (My University, 2022)
Сучасний учитель перебуває під впливом чинників, що висувають нові вимоги до його професійної діяльності. Основними серед яких виступають: вимоги суспільства до особистості, компетентності та майстерності вчителя, поява нових, сучасних моделей професійної діяльності. У Концепції «Нова українська школа» говориться про нову роль вчителя не тільки як наставника та основного джерела передачі знань, а як коуча, фасилітатора, модератора, тьютора тощо. Оновлення змісту освіти, освітніх стандартів оновлення вимог до організації освітнього процесу, провадження дистанційного навчання, організація освітнього процесу в умовах війни тощо, все це вимагає від учителя широкого науково-педагогічного світогляду, пошуку нових технологій навчання, які відповідають сучасній освітній, політично-соціальній ситуації, відповідно, сучасний вчитель повинен бути мобільним. Професійна мобільність розглядається як відкритість до нового, широта й багатогранність педагогічного мислення, вміння ефективно переходити від одного способу професійної діяльності до іншого; гнучкість, вміння регулювати свої дії в умовах, які сьогодні постійно змінюються. У нормативних документах, зокрема: Концепції «Нова українська школа» (2016 р.); Професійний стандарт «вчителя початкових класів закладу загальної середньої освіти» (2020 р) йдеться про потребу мобільного, гнучкого вчителя, який швидко орієнтується у змінах та якісно організовує роботу, що підтверджує актуальність проблеми формування професійної мобільності вчителя початкових класів.