Фінансове забезпечення територіальних громад в умовах воєнного стану: вектори змін - Бак, Н.А.; Герасим, К.М. (Чернівецький нац. ун-т, 2023)
В умовах воєнного стану трансформувалися склад і структура джерел фінансування потреб територіальних громад, надходження з яких акумулюються в місцевих бюджетах, а також механізм використання бюджетних ресурсів. Незважаючи на позитивні результати реформи бюджетної децентралізації, органи місцевого самоврядування мінімум на чверть залишаються залежними від центральних органів влади. Перед ними стоїть завдання максимізувати використання внутрішнього дохідного потенціалу територіальних громад, а також фінансові можливості міжтериторіальної співпраці і відповідний міжнародний потенціал.
Keywords: територіальна громада, органи місцевого самоврядування, місцеві бюджети, субвенції, ПДФО