Джерела з історії єврейського населення Хотинського повіту Бессарабської губернії ХIХ - на початку ХХ ст. у фондах Державного архіву Чернівецької області - Безаров, Олександр Троянович (Архіви України, 2023)
Метою дослідження є загальна характеристика та вибірковий аналіз неопублікованих джерел з історії єврейського населення Хотинського повіту Бессарабської губернії Російської імперії, які зберігаються у фондах Державного архіву Чернівецької області. Використано загальнонаукові методи аналізу та синтезу джерел, у т. ч. методи критичного аналізу, типоло гізації, верифікації; історичного аналізу (хронологічний метод), а також методи кількісного та якісного аналізу документів. Для класифікації вагомого корпусу документів, в яких висвітлено життя єврейського населення не лише Хотинського повіту, але й усієї Бессарабії, інших губерній Російської імперії, а також австрійської Буковини, вжито контент-аналіз документів із застосуванням смислових, зокрема, правового і соціального характеру, хронологічних, територіальних і національних критеріїв відбору документів. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що проаналізовані автором документи вперше вводяться в науковий обіг. Висновки. Доведено, що у фондах Держархіву Чернівецької області зберігається значна кількість непублікованих документів (певна їх частина знаходиться у фондах Національного архіву Республіки Молдова), які містять відомості про економічне та соціокультурне життя євреїв Хотинського повіту, їх правовий і соціальний статус. Найбільший масив документів відклався у фондах Хотинського повітового та земського судів, міського магістрату, повітової земської управи, міського поліцейського управління, повітової присутності з рекрутської повинності, повітового справництва, повітового училища та інспектора народних училищ Хотинського повіту. Зауважено про відсутність серед виявлених документів фактів із політичної історії євреїв Хотинського повіту або таких, в яких би відображалася їхня участь у революційних процесах на теренах Російської імперії на початку ХХ ст. Однак, наявний масив архівних документів у перспективі наступних досліджень дозволяє визначити нові аспекти та особливості в житті єврейського населення Хотинського повіту в зазначений період історії.
Keywords: : євреї; Хотин; Бессарабія; Російська імперія; Державний архів Чернівецької області.