Особливості корекційної роботи в учнів початкової школи з дислексією та дисграфією - Гавриляк, Олеся Володимирівна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено комплексне теоретичне та експериментальне дослідження проблеми корекційної роботи з учнями початкової школи, які мають дислексію та дисграфію. У теоретичній частині узагальнено сучасні міжнародні підходи (IDA, RTI/MTSS, Structured Literacy) та українські логопедичні методики (В. Болба, Ю. Рібцун, Т. Ткаченко), розкрито нейропсихологічні механізми порушень, їх прояви та труднощі навчальної діяльності молодших школярів. Експериментальна частина проведена на базі Опорного закладу «Мигівський ліцей» серед 112 учнів 2–4 класів (у тому числі 11 дітей з ООП). Дослідження охоплювало констатувальний, формувальний і контрольний етапи. На основі комплексної діагностики було виявлено домінування фонологічних, графомоторних та оптико-просторових порушень. Розроблена та впроваджена корекційна програма, що поєднує принципи структурованої грамотності, мультисенсорного навчання та нейропсихологічних вправ, продемонструвала статистично значуще підвищення техніки читання, якості декодування, темпу й точності письма, а також зниження кількості дисграфічних помилок. Значну позитивну динаміку засвідчили й учні з ООП. Практичне значення роботи полягає у створенні апробованої моделі корекційної програми, доборі діагностичного інструментарію та розробленні рекомендацій для педагогів, логопедів і батьків щодо організації ефективної підтримки дітей з дислексією та дисграфією в умовах НУШ.
Keywords: діагностика читання; нейропсихологічна корекція; фонологічний розвиток; структурована грамотність; дисграфія; дислексія