Психологічні фактори успішності вивчення інформатики у школі: увага та емоції - Byrka; Перун (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2025)
У статті визначено й охарактеризовано властивості, функції, види уваги та емоцій як психологічних факторів успішності вивчення інформатики у ЗЗСО. Детерміновано, що увага – це специфічний інструмент пізнавальної діяльності учня, який забезпечує спрямованість і зосередженість його свідомості на об’єкті вивчення. На уроках інформатики увага учня характеризується такими властивостями як-от: вибірковість, обсяг, здатність до розподілу, концентрація, стійкість та здатність до переключення. Стверджується, що основними функціями уваги на уроках інформатики є: цілеспрямоване сприйняття навчальної інформації, відкидання незначущої навчальної інформації, забезпечення сконцентрованості, свідоме активне пізнання об’єкта вивчення, гальмування неактуальних психічних процесів та ігнорування усіх інших об’єктів або внутрішніх станів. Визначено, що відповідно до спрямування, увага учня на уроках інформатики може бути внутрішньою (інтелектуальною) та зовнішньою; залежно від ступеня вольової регуляції увага учня може бути підсвідомою, свідомою (вольовою) та післясвідомою. Детерміновано, що емоції – це психічні явища рефлекторного походження, які висвітлюють суб’єктивну значущість для учня різноманітних явищ, процесів та ситуацій, що вивчаються у шкільному курсі інформатики. Наголошено, що ключовою комплексною характеристикою емоційної сфери учня як особистості є емоційність, яка відбивається через зміст, якість та динаміку виявлення його емоцій і почуттів. Визначено, що у ході навчання на уроках інформатики емоції учня виконують: сигнальну, регулювальну, комунікативну та підкріплювальну функції. А також, що залежно від рівня складності емоції учня на уроках інформатики можуть бути простими або складними; за характером впливу на життєдіяльність організму учня емоції можуть бути стенічними та астенічними; залежно від впливу емоцій (переживань) на особистість учня емоції можуть бути позитивними, негативними та нейтральними.
Keywords: інформатика, успішність навчання, психологічні фактори, увага, види і функції уваги, емоції, види і функції емоцій