Дидактичні ресурси для STEM-освіти: як зробити навчання цікавим і ефективним - Шульга, Альона; Дідух, Віталія; Величко, Ольга (My University, 2025)
Стаття присвячена актуальності впровадження сучасних дидактичних ресурсів у STEM-освіті для підвищення зацікавленості учнів та ефективності навчання в умовах науково-технічного прогресу. Розглянуто сутність STEM-освіти, її значення для розвитку ключових компетентностей та інноваційного мислення, а також особливості її впровадження в Україні. Проаналізовано сучасні наукові дослідження з даної теми, виявлено потребу в систематизації та оцінюванні дидактичних ресурсів.У статтіподано визначення дидактичних ресурсів у STEM-контексті та запропоновано їхню класифікацію (навчально-методичні, наочні, технічні, інформаційні, освітнє середовище, ігрові). Описано інноваційні методи навчання (проєктна, проблемне, дослідницьке, командна,персоналізоване), що сприяють ефективному використанню цих ресурсів. Наведено приклади успішного застосування різноманітних дидактичних ресурсів в освітній практиці.Окреслено основні виклики на шляху впровадження дидактичних ресурсів (фінансування, нерівність доступу, підготовка вчителів, узгодження з програмами, цифрова нерівність, оцінювання). Запропоновано комплекс заходів для їх подолання, включаючи покращення матеріально-технічної бази, розвиток педагогічних кадрів, оптимізацію навчальних програм та забезпе-чення рівного доступу до ресурсів.У висновках наголошено на ключовій ролі дидактичних ресурсів у STEM-освіті та необхідності володіння педагогами сучасними методиками Журнал «Наукові інновації та передові технології» No5(45) 2025(Серія «Управління та адміністрування», Серія «Право»,Серія «Економіка», Серія «Психологія», Серія «Педагогіка1535їхнього застосування. Визначено перспективи подальших досліджень у напрямі розробки критеріїв відбору, оцінювання ефективності та методичних рекомендацій щодо інтеграції дидактичних ресурсів в освітній процес.
Keywords: STEM-освіта; гейміфікація; проєктне навчання; віртуальна реальність; цифрові інструменти; дидактичні ресурси; практичні заняття; ефективне викладання; захоплююче навчання