Міжбюджетні відносини: особливості в умовах воєнного стану - Бак, Н.А.; Соколюк, М. (Тернопіль: ЗУНУ, 2023)
Невід’ємною складовою бюджетної політики демократичного уряду залишається організація відносин між рівнями бюджетної системи. Міжбюджетні відносини потребують дієвого механізму задля забезпечення досягнення ефективного перерозподілу фінансових ресурсів держави. В умовах воєнного стану основним інструментом їх організації та регулювання залишаються трансферти. Виявлено зменшення ролі міжбюджетних трансфертів при формуванні доходів як Державного, так і місцевих бюджетів; зростання частки нецільових трансфертів у структурі отриманих місцевими бюджетами фінансових допомог; акумулювання реверсної дотації місцевими бюджетами – донорами Державного бюджету України.
Keywords: місцеві бюджети, міжбюджетні відносини, трансферти, воєнний стан