Особливості реалізації тактичних дій на завершальному етапі атаки команд високої кваліфікації в пляжному гандболі - Ківерник, Олександр; Мельник, В; Кудріна, Н. (My University, 2022)
Мета роботи – визначити кількісні та якісні показники реалізації різних видів взаємодій під час завершення атакувальних дій командами високої кваліфікації у пляжному гандболі. Матеріали та методи: Аналіз інформаційних джерел з метою формування актуальності дослідження; педагогічне спостереження проводилося для визначення структури взаємодій між гравцями різного амплуа, визначення кількісних показників виконання та реалізації різних видів кидків гравцями різних ігрових амплуа після різних видів взаємодій на завершальному етапі атаки та обраховувалася ефективність їх виконання; методи математичної статистики для визначення достовірних відмінностей між показниками взаємодій, із різним способом завершення атаки. На першому етапі дослідження було визначені кількісні та якісні показники способів взаємодій на завершальному етапі атаки у команд високої кваліфікації у пляжному гандболу. На другому етапі спостереження визначили кількість та якісні показники завершення атакувальних дій із використанням різних технічних прийомів після використання тактичних взаємодій «спеціаліст-гравець» та «гравець-гравець» на завершальному етапі атаки. Також були визначенні відмінності між показниками використання тактичних взаємодій та технічних прийомів у кожному з сетів та гри в цілому. Результати: В результаті дослідження визначалися особливості групових тактичних взаємодій які використовують команди високої кваліфікації у пляжному гандболі на завершальному етапі атакувальних дій. В результаті педагогічного спостереження нами було встановлено, що на завершальних етапах атакувальних дій відбувається два види групових взаємодій а саме «спеціаліст польовий гравець» та «польовий гравець-польовий гравець». В межах кожного з цих видів виявлено три способи завершення атакувальних дій. Серед них кидками після піруетів, кидками в польоті та за допомогою прямих кидків. Висновки: Середні показники за гру виконання, результативності та ефективності тактичних взаємодій «гравець-гравець» та «спеціаліст-гравець» на завершальному етапі атаки достовірно між собою не відрізняються (р>0,05). Аналіз середніх показників по сетам гри виконання, результативності та ефективності тактичних взаємодій «гравець-гравець» та «спеціаліст-гравець» на завершальному етапі атаки встановив, що лише кількісні показники виконання та результативності взаємодії «спеціаліст-гравець» достовірно (р<0,05) є більшими ніж показники взаємодій «гравець-гравець». Середні показники за гру проведення атак та їх результативність, при проведенні взаємодії «спеціаліст-гравець» на завершальному етапі атаки, із завершення кидком за допомогою піруету є достовірно більшими ніж аналогічні показники виконання кидків в польоті (р<0,05) та прямих кидків (р<0,001). Між показниками ефективності достовірних відмінностей не виявлено (р>0,05). Аналіз результатів із розподілом на сети засвідчив що в першому сеті достовірно найменше виконується прямих кидків (р>0,05), достовірно найбільше голів забивається за допомогою кидків після піруетів (р<0,05), а найменш ефективними є кидки в польоті (р<0,05). В другому сеті достовірних відмінностей між показника ефективності різних видів кидків не виявлено (р>0,05). Аналіз значень відмінностей завершення атак при використанні взаємодії «гравець-гравець» показав відсутність достовірних розбіжностей (р>0,05) у з показниках ефективності між різними способами завершення атак.
Keywords: Пляжний гандбол; Тактика; Спеціаліст; Результативність; Ефективність