Тема опришківства у творчості Гната Хоткевича та її вивчення в ЗЗСО - Максимчук, Соломія Юріївна (My University, 2024)
Магістерська робота містить аналіз художнього змалювання опришківства у творчості Гната Хоткевича. Зокрема йдеться про опришківський рух та його ватажків, здебільшого Олексу Довбуша, образ якого письменник всебічно використав і відобразив у своїх творах. Тексти автора вражають не лише історичною точністю та емоційною силою, а й багатогранністю символіки, що дозволяє по-новому осмислити роль опришківства в українській культурі. Робота складається з 3 розділів. Мета роботи – визначити основні аспекти зображення опришківства у творах Гната Хоткевича. Дипломна робота також містить методичні рекомендації щодо вивчення творчості Г. Хоткевича в закладах загальної середньої освіти.
Theme of oprishkivism in the creativity of Hnat Hotkevych and its study in ZZSO
Keywords: опришківство; опришок; Олекса Довбуш; Гнат Хоткевич; повість; образ; гуцули; драма