Нотаріальні акти як елемент функціонування нотаріальної юрисдикції - Vdovichena, Lidiia (Публічне право, 2023)
В статті проведено дослідження правової природи нотаріальних актів, враховуючи особливості розуміння нотаріальної юрисдикції та вплив на неї режиму воєнного стану. Беручи до уваги соціальну та правову користь, яку нотаріальна діяльність приносять суспільству, виступаючи передусім як елемент захисту прав та інтересів особи, зростає затребуваність в дослідженні як правової природи нотаріальних актів, так і їх атрибутивних ознак. Такі дослідження в цілому спрямовані на виявлення прогалин та пошук рішення щодо поліпшення ефективності функціонування нотаріату, його готовності до здійснення нотаріальних дій в умовах воєнного стану і, отже, на покращення правоохоронної та правозахисної системи в Україні. Акцентовано увагу на тому, що саме нотаріальна юрисдикція реалізується як здійснення публічно-правових функцій органами нотаріату, результатом чого має бути надання правовідносинам властивостей однозначності і достовірності, а в кінцевому результаті – стабільності, за допомогою особливої процедури їх фіксації. Тому, нотаріальні акти завжди розглядалися як один з атрибутів представлення та захисту публічних та приватних інтересів. Визначено необхідність виділення сутнісних, визначально-змістовних ознак нотаріальних актів з погляду їх правової природи не лише в якості процесуальної складової нотаріальної діяльності, але й як елемент реалізації публічно-правового статусу нотаріуса та функціонування нотаріальної юрисдикції. До основних атрибутивних ознак нотаріального акта, що зумовлюють його окремий стан серед інших правових актів можна віднести наступні: юридична сила нотаріального акта, автентичність нотаріального акта, законність нотаріального акта, обґрунтованість нотаріального акта, індивідуалізованість нотаріального акта. Зроблено висновок, що правові акти, які є волевиявленням нотаріуса на вчинення нотаріальних дій та фіксують їх результати, оформляються нотаріусом згідно з законом у письмовій формі шляхом вчинення або ж різного роду написів, або ж оформленням певного свідоцтва чи складанням акту. Нотаріальний акт регулює правовідносини на стадії реалізації особою належних їй прав. Він має виключно індивідуальний характер, його дія розрахована на конкретизацію правового регулювання щодо певного життєвого випадку. Ключові слова: нотаріальний акт, нотаріальна діяльність, юридична сила, законність нотаріального акта, автентичність нотаріального акта, обґрунтованість нотаріального акта, індивідуалізованість нотаріального акта.
Keywords: нотаріат; нотаріальні акти; нотаріус; нотаріальна діяльність