Богуцька О. Гендерний вимір нацистських репресій: боротьба за виживання українок у концентраційному таборі Равенсбрюк - Богуцька, Оксана (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню гендерного виміру нацистських репресій на прикладі жіночого концентраційного табору Равенсбрюк та долі українок, які пройшли крізь його систему. У роботі проаналізовано історичні передумови створення та функціонування табору, охарактеризовано його структуру, соціальний і національний склад в’язнів, а також особливості організації табірного простору. Окремий акцент зроблено на участі українок у табірному житті: від реконструкції їхнього соціального й вікового портрету до причин депортації, умов утримання, повсякденного досвіду та моделей взаємодії з іншими групами в’язнів. Розкрито стратегії виживання українок у Равенсбрюку, зокрема форми солідарності, взаємопідтримки, духовного опору, збереження національної ідентичності й жіночності в умовах системного насильства. Проаналізовано місце цього досвіду в сучасній історичній пам’яті та його значення для гендерних студій, антропології насильства та історії Другої світової війни.