СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ВИКОРИСТАННЯ РУХОВИХ МЕТОДІВ У ФІЗИЧНІЙ ТЕРФПІЇ - Козік, Наталія Миколаївна; Слухенська; Бражанюк, Андрій Олександрович; Логуш, Леся Геннадіївна (Український державний університет імені Михайла Драгоманова. ,, 2025)
У статті розглядаються сучасні підходи використання рухових методів фізичної терапії в розрізі кореляції індивідуального та інституційного вимірів реабілітаційного кластеру. Актуалізується синергія активної участі пацієнта з масштабністю та інтенсивністю моделі фізичної терапії. Метою наукової розвідки є аналіз сучасних трендів науково-медичногодискурсу в питанні балансу традиційних та інноваційних підходів рухового складника фізичноїтерапії. Зазначається, що домінування біопсихосоціальної моделі в сучасній системі охорони здоров’я зумовлює актуалізацію різноманітних принципів та механізмів рухової терапевтичної активності. Результати дослідження вказують на те, що традиційний формат науково-доказової медицини формує ключові настанови рухових методів у фізичній терапії. Водночас, інноваційний сегмент постає драйвером трансформації реабілітаційних принципів, що передбачає активне використання технологічно-цифрових ресурсів у якості удосконалення рухової активності. Отже, рухові методи в сучасній фізичній терапії поступово завойовують статус ефективного інструменту лікувально-реабілітаційної діяльності
Modern approaches to the use of movement methods in physical therapy.
Keywords: рухова активність, реабілітація, лікувально-реабілітаційна стратегія, медичні алгоритми терапевтичних вправ