НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМ КОЛЕКТИВОМ - Підгірна, Валентина Никифорівна; Єремія, Ганна; Скігар, Христина (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2022)
У статті розглянуто ефективність системи управління готелем, яка залежить від якості управління трудо-вим колективом. На сьогодні найважливішим стратегічним ресурсом, на нашу думку, є кадри. Це пояснюється його здатністю до нових ідей, інновацій, які сьогодні стають вирішальною умовою успіху всієї діяльності та ефективного функціонування підприємств. Управління персоналом включає розробку концепцій і стратегій кадрової політики, методів і принципів управління. Для того, щоб система управління персоналом працювала ефективно, необхідно, щоб керівники організацій успішно використовували важелі впливу на працівників під-приємства, тобто методи управління. Таким чином, методи управління персоналом – це способи впливу на окремих працівників і колектив в цілому, з метою координації їх діяльності у виробничому процесі. Умовно ці методи можна розділити на три групи: адміністративні, економічні та соціально-психологічні. Адміністра-тивні методи управління персоналом характеризуються прямим централізованим впливом, який впливає на такі мотиви поведінки, як дисциплінованість, відповідальність, почуття обов’язку, лояльність до компанії та ЕКОНОМІКА ТА СУСПІЛЬСТВОВипуск # 38 / 2022202МЕНЕДЖМЕНТпрагнення дотримуватися корпоративної культури. Таким чином, вони реалізуються у формі організаційно-регулюючого впливу і найчастіше використовуються у великих організаціях. Соціально-психологічні методи базуються на теоріях соціальної психології та соціології, впливають на особистість, групу чи колектив че-рез особисті інтереси. Тому психологічні методи використовуються для впливу на особистість, соціологічні – для впливу на групу та колектив. Ці методи впливу спрямовані на те, щоб створити працівникам умови, які під-вищать їх результативність, а отже, підвищать успішність компанії. Основи психологічного методу включають мінімізацію конфліктів, управління кар’єрою кожного працівника, забезпечення здорового клімату в колективі та сприятливих умов праці. Зазвичай на підприємстві використовується комбінація всіх цих методів управлін-ня персоналом, але їх ефективність буде залежати, зазначимо, від специфіки виробничої діяльності. Таким чином, адміністративні методи управління персоналом більш ефективні для тих організацій, де управління здійснюється на авторитарній основі. У державних організаціях доцільно використовувати як адміністративні, так і соціально-психологічні методи управління персоналом. Економічні методи управління персоналом осо-бливо ефективні там, де акцент робиться на матеріальному стимулюванні
DIRECTIONS FOR IMPROVING THE EFFICIENCY OF THE LABOR COLLECTIVE MANAGEMENT SYSTEM
Keywords: персонал; мотивація; готельний бізнес; туристичні потоки; трудовий колектив