Проблеми теоретико-методологічних засад обліку природоохоронних витрат з урахуванням впливу галузевих особливостей лісового господарства - Танасієва, Марина (Облік і фінанси, 2017)
Стаття присвячена визначенню впливу основних технологічних та організаційних особливостей лісогосподарської діяльності на побудову системи обліку витрат. Виявлено, що обсяги лісозаготівлі та деревообробки впливають на обсяги і напрям природоохоронних заходів. Обґрунтовано значення та місце природоохоронних витрат у системі бухгалтерського обліку лісового господарства. Розкрито схему технології вирощування лісів та реалізації лісопродукції відповідно до основних видів діяльності підприємств лісового господарства. Оцінено вплив організаційних і технологічних особливостей лісозаготівельного виробництва на побудову системи бухгалтерського обліку. Встановлено, що на облік витрат найбільше впливають технологічні особливості основної діяльності лісового господарства, зокрема повнота технологічного процесу, висока трудомісткість і матеріаломісткість, наявність основної, супутньої продукції та відходів. Інформація, отримана в результаті обліку процесів лісозаготівлі та їхньої екологізації, дозволить обґрунтувати склад та обсяги природоохоронних заходів і витрат на їх реалізацію.
Проблеми теоретико-методологічних засад обліку природоохоронних витрат з урахуванням впливу галузевих особливостей лісового господарства
Keywords: лісове господарство; природоохоронні заходи; природоохоронні витрати; бухгалтерський облік; облік