Формування туристичної дестинації санаторно-курортного типу на основі джерела мінеральної води «Буковинська» - Кифяк, Олександр; Kyfiak, Vasyl (Чернівці, ЧТЕІ ДТЕУ, 2023)
Зростаючі потреби населення у здоровому способі життя та активному відпочинку у поєднанні з лікувально-оздоровчими процедурами актуалізують проблему теоретичного обґрунтування та законодавчого забезпечення формування туристичних дестинацій санаторно-курортного типу, визначення переваг території для створення дестинації та її впливу на соціальноекономічний розвиток громади чи регіону. Дослідження ресурсного забезпечення формування лікувально-оздоровчої дестинації санаторно-курортного типу та використання мінеральної води «Буковинська» як для задоволення базових потреб, так і в лікувальних цілях є актуальною проблемою та потребує вирішення. Мета дослідження полягає у визначенні нормативно-правового забезпечення та основних критеріїв формування туристичної дестинації санаторно-курортного типу, встановленні туристично-рекреаційних переваг території села Буденець для створення дестинації в Чудейській сільській об'єднаній територіальній громаді на основі джерела мінеральної води «Буковинська» та визначенні її впливу на соціально-економічний розвиток громади. Методи. Теоретичною і методологічною основою написання статті стало законодавство України, праці вітчизняних й іноземних науковців, методи аналізу та теоретичного узагальнення для визначення правового забезпечення процесів формування туристичної дестинації, аналізу та синтезу для встановлення туристичнорекреаційних переваг територіальної громади. Результати дослідження. На основі аналізу законодавства України встановлено, що на теперішній час створено правове поле для формування туристичних дестинацій санаторно-курортного типу, що забезпечує ефективне використання природнорекреаційного потенціалу окремих територій. В статті акцентується увага на розвитку загальної та спеціальної інфраструктури, зокрема наявності закладів лікування та оздоровлення, підприємств розміщення та харчування, які мають відповідати затвердженим стандартам та іншим нормативним документам. Аналіз можливостей Чудейської сільської об'єднаної територіальної громади сприяв визначенню переваг для формування туристичної дестинації санаторно-курортного типу в селі Буденець на базі джерела мінеральної води «Буковинська». В статті виокремлено основні складові економічного впливу, що виникають при формуванні та функціонуванні туристичної дестинації в територіальному просторі громади. Практичне значення. Визначено Чудейську територіальну громаду як базову територію для формування та розвитку туристичної дестинації санаторно-курортного типу, що сприятиме ефективному використанню місцевого потенціалу, розвитку підприємництва та забезпеченню надходжень до бюджету громади, залученню інвестиційних ресурсів, розбудові загальної інфраструктури та загалом економічному розвитку громади.
Keywords: рекреаційні ресурси, спадщина, громада, законодавство України, формування, дестинація, переваги, економічний вплив.