Лебедєва С.О. Сучасні тенденції та практики розвитку медіаграмотності в ЄС - Лебедєва, Сандра Олександрівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Кваліфікайційна робота досліджує розвиток медіаграмотності в ЄС як відповідь на виклики цифрової епохи. Розглянуто теоретичні підходи до медіаграмотності, проаналізовано інформаційні загрози та влив цифрових технологій на формквання критичного мислення. Визначено роль європейський інституцій у формуванні політики медіаграмотності та досліджено успішні національні моделі провідних країн ЄС. Виявлено різноманітність підходів до впроваджння медіаосвіти від спеціальних програм до інтеграції в загальну систему цифровізації країн. Результати дослідження демонструють важливість медіаграмотності, протидії маніпуляціям та формування інформаційно стійкого суспільства.
Keywords: медіаграмотність; медіаосвіта; дезінформація; цифрові компетентності; критичне мислення