Вплив комахозапилення на вихід та олійність насіння гібридів Helianthus annuus L. - Zarochentseva, Oksana; Zhuk, Alina; Fedoriak, Mariia; Черлінка, Любов; Твердохліб, Максим; Герасимюк, Павло; Черлінка, Василь Романович (My University, 2022)
Робота присвячена дослідженню впливу комахозапилення на якісні і кількісні показники насіння 14 високопроду-ктивних автофертильних гібридів Helianthus annuus L. п’яти виробників, вирощених в умовах Прут-Дністерського межиріччя. Проаналізовано наступні компоненти структури врожаю олійного соняшника: суха маса 1000 сім’янок, суха маса ядра з кошика, суха маса лушпиння з кошика, вологість і олійність ядра сім’янок. Проведено двофакторний дисперсійний аналіз впливу гібриду соняшника та способу запилення на олійність зернівок. Доведено, що залежно від особливостей гібриду та комахозапилення олійність в досліджених зразках коливалась в широких межах: від 43 до 71 %. Найнижчим вмістом олії характеризуються гібриди P62LE122 та P64LE25 (Pioneer). Найвищим показником олійності характеризуються гібриди СИ Неома, СИ Суматра, СИ Експерто (Syngenta) та гібрид Євр. Белла (Euralis). У гібриду LG5665M (Limagrain) встановлено велику варіабельність вмісту олії у насінні, вилущеному з різних екземпля-рів рослин. Результати кореляційного аналізу показують статистично значущий зв’язок між діаметром коши-ків і сухою масою 1000 сім’янок і масою всього лушпиння з кошика. Встановлено високий позитивний статис-тично достовірний зв’язок між діаметром кошика та сухою масою ядра з усього кошика. В умовах вільного комахозапилення він зростає з 0,721 до 0,773, що підтверджує збільшення загальної врожайності. Отримані за допомогою двофакторного дисперсійного аналізу статистично значущі дані показують середнє збільшення олійності зернівок соняшнику в середньому на 5 %. На основі отриманих результатів для гібридів СИ Експерто, Євр. Белла та MAS87A рекомендовано використання мобільних пасік для отримання більш продуктивної сировини.
The influence of insect pollination on the yield and oiliness of Helianthus annuus L. hybrid seeds
The work is devoted to the study of the insect pollination influence on the qualitative and qualitative indicators of the 14 high-productive autofertile Helianthus annuus L. hybrids by five producers, grown under conditions of the Prut-Dniester inter-fluve. The following components of the oilseed sunflower crop structure were analyzed: dry weight of 1000 seeds, dry weight of the kernel from the basket, dry weight of the husk from the basket, moisture and oil content of the kernel. A two-factor analysis of variance of the sunflower hybrid and the pollination method effects on the kernel oiliness was carried out. It was proved that depending on the characteristics of the hybrid and additional pollination, the oil content in the studied samples varied widely: from 43 to 71%. Hybrids P62LE122 and P64LE25 (Pioneer) are characterized by the lowest oil content. Hybrids SY Neoma, SY Sumatra, SY Experto (Syngenta) and hybrid ES Bella (Euralis) are characterized by the highest oil content., A large variability of the oil content in the seeds extracted from different plant specimens was established for the LG5665M (Limagrain) hybrid. The results of the correlation analysis show a statistically significant relationship between the capitulum diameter and the dry weight of 1000 seeds and the husk from entire capitulum weight. A highly positive statistically significant relationship was established between the diameter of the capitulum and the kernel from entire capitulum dry weight. Under conditions of free insect pollina-tion, it increases from 0.721 to 0.773, which confirms the increase in overall yield. Statistically significant data obtained by means of two-factor variance analysis show an average increase in the oiliness of sunflower seeds by an average of 5%. On the basis of the obtained results for hybrids SY Experto, ES Bella and MAS87A use of a mobile apiary is recommended to obtain more productive raw materials.
Keywords: Helianthus annuus L.; запилення; олійність; автофертильні гібриди; статистичний аналіз