Правове регулювання оподаткування ІТ-діяльності: порівняльно-правове дослідження - Солодан, Катерина Володимирівна (My University, 2022)
Анотація Солодан К.В. Правове регулювання оподаткування ІТ-діяльності: порівняльно-правове дослідження. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 08 Право за спеціальністю 081 Право – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Чернівці, 2022 р. Узагальнений короткий виклад основного змісту дисертації. Дисертаційну роботу присвячено комплексному порівняльно-правовому дослідженню правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності. Сучасні умови глобалізації і розвиток новітніх технологій змінили способи ведення підприємницької діяльності та поставили законодавців перед необхідністю адаптації до широкої присутності ІТ-діяльності як нового виду суспільних відносин та внесення змін до законодавства у сфері оподаткування. Більшість держав світу стикнулись із необхідністю конкурування за юрисдикцію щодо оподаткування суб’єктів ІТ-діяльності. Увага автора була зосереджена на з’ясуванні правового поняття ІТ-діяльності для мети оподаткування, а також аналізі правового регулювання оподаткування зазначеного виду підприємницької діяльності в державах-членах ЄС, США та Україні. У розділі 1 «Поняття та правова природа оподаткування ІТ-діяльності» на основі дослідження доктринального доробку вітчизняних та зарубіжних вчених, а також правових актів встановлено значення інформаційних технологій та складові ІТ-діяльності. Визначено поняття ІТ-діяльності для мети оподаткування цілеспрямовану, врегульовану нормами права, активність, по створенню суспільно значимих об’єктів засобами комп’ютерних технологій на основі математичних обчислень (алгоритмів), віртуальних активів, технологій розподіленого реєстру, цифрових записів, «хмарних» комп’ютерних обчислень, технологічних платформ, доменних імен, засобів індивідуалізації цифрових пристроїв тощо, що підлягає встановленню та утриманню податків. Досліджено правову природу оподаткування ІТ-діяльності та встановлено її тісну пов’язаність із податковим суверенітетом та податковою юрисдикцією держав. Встановлено необхідність відходу від концепції фізичної присутності суб’єкта на території певної держави для його оподаткування. У розділі 2 «Правове регулювання оподаткування ІТ-діяльності в державах-членах ЄС» досліджено еволюцію правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності в державах-членах ЄС, яку продемонстровано чотирма етапами: вироблення загальних правил і принципів правового регулювання ІТ-діяльності; поява перших національних практик правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності в європейських країнах; адаптація норм податкового права ЄС до мобільності та транскордонності ІТ-діяльності; пошук правових підходів до вирішення проблеми оподаткування прибутку від здійснення ІТ-діяльності в тих юрисдикціях, де він створюється. На основі міжнародних та національних правових актів проаналізовано правові принципи оподаткування ІТ-діяльності в державах-членах ЄС та запропоновано їх класифікацію. Ґрунтуючись на аналізі правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності в ЄС, досліджено його особливості: фундаментальне реформування системи стягнення ПДВ; правове регулювання прямого оподаткування; правове регулювання оподаткування криптовалюти. У розділі 3 «Правове регулювання оподаткування ІТ-діяльності в США» проаналізовано еволюцію правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності в США; з’ясовано його класифікацію залежно від тлумачення правила постійного представництва, згідно з ключовими судовими прецедентами США. Досліджено та проаналізовано принципи правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності в США, що сформульовані в доповіді Білого Дому. З’ясовано особливості правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності в США: відсутність ПДВ та застосування податку з продажу і податку на використання; підхід до визначення поняття постійного представництва через достатній зв’язок (nexus), тлумачення якого еволюціонувало від акценту виключно на фізичній присутності до відміни необхідності фізичної присутності в певному штаті; оподаткування криптовалюти як майна податком на приріст капіталу. У розділі 4 «Правове регулювання оподаткування ІТ-діяльності в Україні» на основі дослідження вітчизняних правових актів та відповідної юридичної практики продемонстровано еволюцію правового регулювання оподаткування ІТ-діяльності в Україні та встановлено, що Україна перебуває на другому її етапі. Досліджено правові принципи оподаткування ІТ-діяльності в Україні, особливу увагу приділено принципам нейтральності та рівності оподаткування, а також принципу визначення податкової юрисдикції відповідно до країни призначення. Проаналізовано вітчизняне законодавство у сфері оподаткування ІТ-діяльності, визначено його особливості та встановлено загальні риси та особливості у порівнянні із зарубіжним досвідом. ABSTRACT Solodan K.V. Legal regulation of IT-activities taxation: a comparative legal study. – Qualification scientific work on the right of the manuscript. Thesis submitted for obtaining the Doctor of Philosophy degree in the field of study 08 Law, specialty 081 Law. – Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University, Chernivtsi, 2022. A summary of the main content of the thesis. The thesis is devoted to a complex comparative legal study of the legal regulation of taxation of IT-activities. Modern conditions of globalization and the development of new technologies change the ways of doing business and put legislators in the need to adapt to the widespread presence of IT and to change tax legislation. Most countries around the world have faced the need to compete for jurisdiction to tax subjects of IT-activities. The author's attention was focused on defining the legal concept of IT activities for tax purposes, as well as on the analysis of legal regulation of this type of business in the EU Member States, the United States and Ukraine. In Chapter 1 "The concept and legal nature of taxation of IT activities", based on the study of the doctrinal legacy of domestic and foreign scientists, as well as legal acts, the importance of information technology and components of IT activities has been established. The concept of IT activities for the purpose of taxation is defined as targeted, regulated by law, activity to create socially significant objects by means of computer technologies based on mathematical calculations (algorithms), virtual assets, distributed ledger technologies, digital records, "cloud" computings, technological platforms, domain names, means of individualization of digital devices, etc., which is subject to the establishment and withholding of taxes. The legal nature of IT taxation has been studied and its close connection with the tax sovereignty and tax jurisdiction of states has been established. It is necessary to depart from the concept of physical presence of the subject in the territory of a certain state for its taxation. In Chapter 2 "Legal regulation of taxation of IT activities in EU member states", the evolution of the legal regulation of taxation of IT activities in the EU member states is studied and demonstrated by four stages: development of general rules and principles of legal regulation of IT activities; emergence of the first national practices of legal regulation of IT taxation in European countries; adaptation of EU tax law to the mobility and cross-border nature of IT activities; seeking legal approaches to solving the problem of taxation of income from IT activities in the jurisdictions where it is created. Based on international and national legal acts, the legal principles of taxation of IT activities in the EU member states are determined and their classification is proposed. Based on the analysis of the legal regulation of taxation of IT activities in the EU, its features are researched: fundamental reform of the VAT collection system; legal regulation of direct taxation; legal regulation of cryptocurrency taxation. In Chapter 3 "Legal Regulation of IT Taxation in the United States", the evolution of the legal regulation of IT taxation in the United States has been analyzed; its classification is clarified, depending on the interpretation of the Permanent Representation Rule, in accordance with key US case law. The principles of legal regulation of IT taxation in the United States, formulated in the White House report, are studied and analyzed. The peculiarities of the legal regulation of IT taxation in the United States are clarified: absence of VAT and application of sales tax and use tax; an approach to defining permanent representation through sufficient communication (nexus), the interpretation of which has evolved from focusing solely on physical presence to eliminating the need for physical presence in a particular state; taxation of cryptocurrency as property with capital gains tax. In Chapter 4 "Legal regulation of taxation of IT activities in Ukraine", based on a study of domestic legal acts and judicial practice, the evolution of the legal regulation of IT taxation in Ukraine was demonstrated and it was established that Ukraine is in its second stage. The legal principles of taxation of IT activities in Ukraine are studied, special attention is paid to the principles of neutrality and equality of taxation, as well as the principle of determining tax jurisdiction according to the country of destination. The domestic legislation in the field of taxation of IT activity is analyzed, its general features and peculiarities in comparison with foreign experience are established.
Keywords: ІТ-діяльність; інформаційні технології; податок; податковий суверенітет; електронна комерція; IT-activities; information technology; tax sovereignty; e-commerce