Багатокомпонентні та скорочені компʼютерні терміни англійської мови: структурні особливості та переклад - Бочан, Петро (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У статті аналізуються структурні особливості та специфіка перекладу багатокомпонентних і скорочених комп’ютерних термінів англійської мови. Багатокомпонентні одиниці є найбільш поширеними в аналізованій термінології, що зумовлено продуктивністю синтаксичного способу творення термінів в англійській мові, а також розвитком і ускладненням поняттєвого апарату сфери комп’ютерних. Більшість її багатокомпонентних термінів є дво- та трикомпонентними одиницями, утвореними за моделями N+N, Adj+N, Part II+N, N+N+N, N+Adj+N, Adj+Adj+N, Adj+N+N. До складу деяких дво- та трикомпонентних терміноодиниць входять також числівники та скорочення. Чотири-, п’яти та шестикомпонентні терміни є також наявними в термінології досліджуваної сфери. Англо-український переклад багатокомпонентних комп’ютерних термінів англійської мови здійснюється переважно за допомогою перекладацьких трансформацій, вживання яких скероване на адекватне відтворення змісту вихідних одиниць та пристосування їх до норм мови перекладу. Ключовими перекладацькими трансформаціями, що використовуються для передачі визначених одиниць, є комплексні, тобто такі, що містять кілька простих граматичних, лексичних або лексико-граматичних трансформацій. Серед простих трансформацій застосовуються переважно перестановка слова та лексична заміна. Поширеними способами перекладу багатокомпонентних комп’ютерних термінів англійської мови є калькування та описовий переклад. Своєрідністю комп’ютерної термінології в англійській мові є наявність у ній значної кількості скорочень, які поділяються на лексичні та графічні. Лексичні, власне акроніми, переважають серед інших скорочених одиниць. Передача скорочених комп’ютерних термінів англійської мови здійснюється переважно їх повними україномовними формами, що формуються внаслідок застосування перекладацьких трансформацій і їх комбінування, а також способів перекладу. Передаються скорочені англійськомовні комп’ютерні терміни і скороченими україномовними відповідниками. Деякі скорочені терміни англійської мови залишаються при перекладі в оригінальному написанні, що пояснюється мовою походження цих одиниць, а також їх знанням фахівцями сфери
Keywords: англійська мова, багатокомпонентний термін, переклад, скорочення, структура