ВИКОРИСТАННЯ ГІС ПРИ ОЦІНЦІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ЗОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Михайлищук, Олександр (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
Досліджено функціональне зонування НПП Вижницький, Хотинський, Черемоський використовуючи ГІС забезпечення QGIS. Імпортовано векторизовані шари меж національних природних парків Чернівецької області до ГІС QGIS з утворенням атрибутивних характеристик. Здійснено векторизацію функціональних зон НПП Чернівецької області: заповідної зони, господарської зони, зони стаціонарної рекреації, зони регульованої рекреації. Досліджено та визначено статистичну характеристику векторизованих об’єктів – функціональних зон в розрізі громад та з’ясовано відповідність розміщення та форми зон.
ВИКОРИСТАННЯ ГІС ПРИ ОЦІНЦІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ЗОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Функціональне зонування їх території є одним з ключових способів «самореалізації» НПП. Воно реалізується для створення потрібних умов здійснення національним природним парком його функцій: рекреаційних, природоохоронних (забезпечення екологічно збалансованого природокористування, збереження біорізноманіття території). Функціональне зонування є одним з ключових етапів проектів організації природно-заповідних територій та об’єктів України, відтворення, охорони та використання їх природних комплексів, що здійснюються на об’єктивній науковій основі. Саме зонування є однією з важливих проблем заповідної справи. Існуючий досвід функціонування та діяльності національних природних парків України показує, що планування їх територій має досить велике значення і є головною передумовою для забезпечення безконфліктного та врівноваженого функціонування таких поліфункціональних природно-заповідних установ. Схема чи картосхема є результатом функціонального зонування території національних природних парків як наочне відображення просторових функцій, які ця територія повинна здійснювати. Для цієї території виділяють функціональні зони, які різняться за цілями охорони та функціями, формами практичної діяльності і охоронними режимами в їх межах.
Keywords: функціональні зони, національний природний парк