Реалізація принципу пропорційності у цивільному судочинстві (із врахуванням практики Європейського Суду з прав людини) - Savchyn Савчин, Nelia Неля (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції, 2022)
Статтю присвячено висвітленню проблем реалізації принципу пропорційності у цивільному судочинстві шляхом аналізу та узагальнення доктринальних положень та правових висновків Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) з даного питання. Авторами зазначено, що актуальність досліджуваного питання обумов лена тим, що принцип пропорційності є одним із найбільш дієвих інструментів оцінки допустимості обмеження конвенційних прав людини і основоположних свобод. Проведено аналіз основних наукових точок зору щодо поняття, змісту та сутнісної характеристики принципу пропорційності як в загальній теорії права, так і в науці цивільного процесу. Зауважено, що засада пропорцій ності, як одна з вимог принципу верховенства права, має застосовуватися судовими органами з урахуванням прецедентів ЄСПЛ. Зазначено, що втручання або обмеження гарантованих прав і свобод передбачених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод допустиме тільки при умові їх відповідності наступним критеріям: «передбачений законом», «переслідування законної мети» та «необхідне в демократичному суспільстві». Така оцінка включає усестороннє та справедливе розуміння змісту вищезазначених критеріїв, дотримання належного балансу протилежних інтересів та врахування всіх фактів при вирішенні справ. Надано характеристику складових елементів «тесту на пропорційність» – дієвого засобу встановлення право мірності обмежень прав людини. Проведення даного тесту обумовлене встановленням факту чи оскаржувані обмеження передбачені у законодавстві; яка мета переслідувалась при обмеженні відповідних прав; чи є дана мета легітимною; чи були дотримані вимоги співмірності обмеження та дотримання балансу приватних та суспільних інтересів. Підсумовано, що реалізація принципу пропорційності в процесі розгляду і вирішення цивільних справ спри яє реалізації прав та обов’язків особи та є одним із засобів забезпечення ефективності процесуальної діяльності суддів та належного обґрунтування рішень суддів. Принцип пропорційності є інструментом встановлення адек ватності, необхідності та збалансованості допущених обмежень прав і свобод людини.
Keywords: цивільний процес; справедливий баланс; співмірність; баланс інтересів