Особливості формування кредитної політики та кредитного портфеля комерційного банку в сучасних умовах - Островська, Н. (Інфраструктура ринку, 2021)
У статті визначено особливості формування кредитної політики та кредитного портфеля комерційного банку в сучасних економічних умовах. Узагальнено, що основними питомими ознаками кредитних відносин є: їх виникнення на стадії перерозподілу кінцевих доходів; формування на засадах повернення і з виплатою відсотків; вплив на структуру та обсяги грошових потоків і особливості функціонування ринку банківських кредитів. Доведено, що дослідження ринку банківських кредитів передбачає аналіз структури кредитного портфеля, найбільш важливими його напрямами є оцінка структури кредитного портфеля за видами клієнтів, за строками кредитування, а також за видами валют тощо. Визначено, що у процесі управління ризиками кредитної діяльності важливим елементом є вміння керівництва банку правильно вибрати: сферу господарювання, в якій доцільно сконцентрувати кредитну діяльність банку в даний момент часу; «свого клієнта» виходячи з його кредитоспроможності та інших чинників, що мають першочергове значення для банку під час вирішення питання про можливість надання позики, тощо.
Keywords: банківська система, кредит, кредитний портфель, кредитна політика, ринок банківських кредитів.