Стратегування економічної політики та формування економіки для людини (нооекономіки) - Ткач, Євген (Економіка і регіон», 2024)
Здійснено дослідження теоретичних аспектів ролі стратегування економічної (макроекономічної) полі-тики у системі державного регулювання. Зазначено, що досі актуальним залишається питання окреслення власного унікального шляху перспективи (бачення) соціально-економічного розвитку, тобто чого держава з урахуванням історичних обставин та інституційних змін має досягти у майбутньому з метою покращення добробуту людини. Визнано, що важливе значення має врахування впливу зовнішнього середовища, що по-стійно змінюється, а ці зміни характеризує поняття VUCA-світу (світ нестабільний та непередбачуваний), на зміну якому приходить BANI-світ (світ крихкий і незбагнений). Наголошено, що важлива умова досягнення високого рівня ефективності економічної політики полягає у врахуванні основних ідей і концепцій пред-ставників різних економічних шкіл, які є надбанням світової економічної науки й на основі яких здійсню-ється макроекономічна політика в багатьох країнах світу, насамперед у країнах з розвиненою економікою. Зазначено, що необхідно враховувати фактор наявності тісного взаємозв’язку економічної політики з іншими видами політики (соціальною, гуманітарною, інформаційною й інституціональною, державною політикою у сфері маркетингу і брендингу та ін.) та з’ясовано, що для забезпечення високої ефективності державного регулювання особливої актуальності набуває питання їхнього взаємоузгодження та координації. Наголоше-но, що для нашої держави важливе значення має побудова соціально орієнтованої інноваційної ринкової економіки, насамперед економіки (нооекономіки) основу котрої становлять людина і «все для людини».
Keywords: стратегія, стратегування, нооекономіка, економічна політика