Методика вивчення частин мови в старшій школі: стилістичний аспект - Лимар, Ольга Михайлівна (My University, 2024)
Кваліфікаційну роботу присвячено розробці та теоретичному обґрунтуванню методики вивчення самостійних частин мови в 10–11 класах закладів загальної середньої освіти з акцентом на їхньому функційно-стилістичному потенціалі. У дослідженні розкрито значення текстоцентричного підходу як ефективного інструменту для формування мовленнєвої культури старшокласників та виховання свідомої національно-мовної особистості. На основі аналізу чинних навчальних програм і підручників з української мови для старшої школи з’ясовано стан опрацювання морфологічних тем у стилістичному розрізі. Автором систематизовано стилістичні ресурси іменника, прикметника, дієслова та інших частин мови, а також запропоновано комплексну систему вправ і творчих завдань, що базуються на роботі з художніми та публіцистичними текстами. Практичне значення роботи полягає у розробці методичних рекомендацій та планів-конспектів уроків, спрямованих на розвиток умінь учнів доцільно та експресивно використовувати граматичні форми у власних висловлюваннях. Результати дослідження можуть бути використані вчителями-філологами для підвищення ефективності викладання курсу мови в старшій школі, зокрема під час підготовки учнів до державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання.
Keywords: частини мови; стилістичний аспект; текстоцентричний підхід; мовленнєва культура; мовленнєва культура; старша школа; методика викладання; стилістичний аналіз