Методика вивчення художньої творчості Миколи Мачківського в ЗЗСО - Корнійчук, Ангеліна Дмитрівна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена науково-методичному обґрунтуванню процесу вивчення життя і творчості Миколи Мачківського в закладах загальної середньої освіти. У центрі дослідження – поетична й прозова спадщина письменника, її жанрово-стилістична своєрідність, виховний потенціал та можливості інтеграції у шкільний курс української літератури. Мета роботи полягає у визначенні ефективних методів, прийомів і форм роботи з художніми творами М. Мачківського, спрямованих на формування в учнів літературознавчої компетентності, розвиток умінь аналізувати текст, користуватися термінологічним апаратом, осмислювати морально-естетичні цінності літератури рідного краю. У першому розділі проаналізовано науково-методичні засади вивчення біографії письменника, особливості поєднання літературознавчого й краєзнавчого підходів. Другий розділ присвячено методичним рекомендаціям щодо практичного вивчення творчості М. Мачківського у ЗЗСО. Запропоновано добірку поетичних і прозових творів, які доцільно включати до навчальної програми, укладено орієнтовні моделі уроків, інтегрованих занять, позакласних заходів. У центрі уваги – активізація читацької діяльності школярів, розвиток критичного мислення, формування особистісного ставлення до прочитаного. У третьому розділі розглянуто жанрово-стилістичний аналіз творів письменника як основу літературознавчої компетентності учнів. Простежено методику роботи з поетичними й прозовими текстами М. Мачківського, визначено роль художніх та спогадових нарисів у формуванні в учнів розуміння термінів і понять з українського літературознавства. Обґрунтовано доцільність поєднання традиційних і сучасних методів – інтерпретаційного, дослідницького, порівняльного, контекстуального.
Keywords: методичний; аналіз; поезія; спогадовий нарис; урок; жанровий; стилістичний; літературознавчий