Соціально-психологічні аспекти адаптації особистості в умовах нестабільності та конфліктної ситуації - Вицига, Едуард Дмитрович (My University, 2023)
• Воєнна ситуація завжди є складним періодом для суспільства, і супроводжується різними соціальними трансформаціями. Існує кілька основних аспектів цього питання як загального характеру так вузького психологічного. • Війна може призвести до масової міграції людей, особливо тих, хто втратив свої домівки або був примусово переміщений. Це може призвести до зміни етнічного складу та культурного розмаїття в різних регіонах. • Воєнний конфлікт може призвести до зміни ролей і функцій у суспільстві. Наприклад, чоловіки можуть бути призвані на фронт, що призводить до зміни розподілу сімейних обов'язків і викликає необхідність для жінок брати на себе додаткові обов'язки. • Воєнна ситуація зазвичай супроводжується зменшенням економічної активності і змінами у споживчому поведінці. За звичайних обставин люди можуть інвестувати у довгострокові проекти та розвивати нові галузі економіки. Однак, воєнна ситуація змушує людей зосереджуватись на термінових потребах, таких як безпека і виживання. Саме тому, економічні трансформації зазвичай включають зміни у розподілі ресурсів та перепрофілюванні виробництва на військові цілі. • Воєнний конфлікт може призвести до зміни соціальної структури суспільства. Наприклад, внаслідок війни можуть зникнути певні соціальні групи, або ж нові групи можуть з'явитися, наприклад, ветерани війни. • Війна може змінити цінності та світогляд суспільства. Вона може призвести до наростання націоналізму, патріотизму або соціального активізму. • Враховуючи всі ці соціальні зміни, важливо розуміти, що воєнний конфлікт має серйозні наслідки для суспільства і може потребувати додаткових зусиль для відновлення та зміцнення соціальної стабільності після його завершення. • Вивченням проблеми адаптації особистості у воєнний час займаються значна кількість українських та зарубіжних науковців. Зокрема О.В. Кривенко, Л.В.Деркач, І.М.Климовський, О.В.Марущак, Н.М.Мазур, проводять дослідження у галузі психології воєнних конфліктів та питань адаптації особистості. Ірина Литовченко зосереджує дослідження на психологічній адаптації воїнів до воєнної ситуації та після неї. Вона також вивчає проблеми посттравматичного стресового розладу та його вплив на психічне здоров'я ветеранів. Олег Михайлов спеціалізується на проблемах психологічної адаптації і психологічної реабілітації ветеранів воєнних конфліктів. Олена Максименко вивчає проблеми адаптації воїнів та бійців на передовій, а також вплив воєнних травм на фізичне та психічне здоров'я людей. Дмитро Ігнатьєв наукові дослідження спрямовує на вивчення проблем гуманітарної адаптації воїнів, зокрема на умовах гібридної війни. Він також досліджує соціальні та психологічні наслідки воєнних подій. Це лише декілька прикладів українських науковців, які працюють в цій галузі. Україна має багато талановитих науковців, які глибоко вивчають проблему адаптації особистості у воєнний час. • Існує численність зарубіжних науковців, які займаються вивченням проблеми адаптації особистості у воєнний час. Деякі з них включають Karestan C. Koenen професора психіатрії в Гарвардській медичній школі, дослідник психологічних травм та посттравматичного стресового розладу у військових ветеранів. Професор психології у Військовому медичному корпусі США Brett T. Litz дослідник післявоєнної адаптації, включаючи посттравматичний стресовий розлад та інші проблеми ментального здоров'я у ветеранів. Charles Figley – професор психологічних наук та директор Інституту стресу, травми та ветеранського проблеми у Департаменті соціальної роботи при Університеті Тулейн. Його дослідження фокусуються на проблемах посттравматичного стресового розладу та стресової травми на війні. Sheila A.M. Rauch – американська психіатр та професор психіатрії у Військовому медичному коледжі Джорджії. Вона вивчає посттравматичний стресовий розлад та розробляє та оцінює інтервенції для ветеранів та активних військовослужбовців. • Декілька європейських науковців, які займаються вивченням проблеми адаптації особистості у воєнний час. Елізабет Хінкс – професор психології в Університеті Лейдена (Нідерланди) і спеціалістка з вивчення стресу та посттравматичного стресового розладу у ветеранів. Каролін Відеманн – доцентка соціології в Університеті Геттінген (Німеччина) і вивчає вплив війни на психологічну адаптацію ветеранів та їхню роль у суспільстві. Леоні Бартель – професор психології в Університеті Гамбурга (Німеччина) який досліджує фактори, що сприяють адаптації після жорстоких воєнних дій. Єва Карлсон – професор соціології в Університеті Осло (Норвегія) і фахівець зі статистичної аналітики, її дослідження фокусуються на тому, як воєнна служба впливає на психічне здоров'я і соціальну адаптацію особистостей. Анна-Марія Стюарт – доцентка психології в Університеті Готе (Швеція) і займається вивченням впливу травми війни на психологічний стан та адаптацію ветеранів. • Проаналізувавши ґрунтовно сферу вивчення обраної нами теми ми зіштовхнулися з тим фактом, що значна частина науковців все ж роблять акцент на дослідженні адаптації саме серед військовослужбовців, що підкреслило необхідність вивчення проблеми адаптації населення загалом, котре перебуває у зоні військового конфлікту, що і обумовило актуальність обраної нами теми. • Об’єктом нашого дипломного дослідження є проблема соціально-психологічної адаптації особистості. Відповідно, предметом роботи виступає соціально-психологічна адаптація особистості в умовах війни.
Keywords: адаптація особистості; ситуація невизначеності; воєнна ситуація; адаптація особистості у воєнний час; гуманітарна адаптація воїнів; ціннісні орієнтації особистості