НЕГАТИВНІ ЕКЗОГЕННІ ЯВИЩА У БУКОВИНСЬКИХ КАРПАТАХ: КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ПРИЧИННО-НАСЛІДКОВІ ЗВ’ЯЗКИ - Беспалько, Руслан; Казімір, Іван; Солодкий, В.Д. (Містобудування та територіальне планування: Наук.-техн. збірник, 2013)
Наведена класифікація небезпечних територій Буковинських Карпат та Передкарпаття, що піддаються екзогенним геологічним процесам, за переважаючим впливом природних і техногенних чинників деградації. Запропоновано принципово новий метод класифікації ступенів ерозії гірських схилів при рівномірно-поступових рубках головного користування. Визначено першочергові напрями дій щодо екологічно збалансованого та інтегрованого управління територіями, що піддаються негативному природному і техногенному впливу, що дає змогу диференціювати заходи, необхідні для захисту ґрунтового покриву за видами, обсягами здійснення, термінами і черговістю їх реалізації
Keywords: гірські екосистеми; деградація грунтового покриву; природні і техногенні чинники; зсуви; селі; ерозія; рівномірно-поступові рубки