150-річний ювілей дошкільної освіти на Буковині: особливості зародження і розвитку громадського виховання у 1875-1918 роках - Танявська, Ярина (My University, 2025)
Статтю присвячено 150-річчю заснування першого дошкільного закладу на Буковині –дитячого садка Чернівецької державної жіночої учительської семінарії, який започаткував систему буковинської громадської дошкільної освіти й виховання. З’ясовано, що дитячий садок засновано згідно з рішенням австрійського Міністерства віросповідань і освіти від 16 серпня 1875 р., його відкрили в Чернівцях 1 жовтня 1875 р. Першою керівницею дитячого закладу стала Гелена Сливінська (Нікітович), яка здобула педагогічну освіту в Чернівецькій жіночій учительській семінарії, а фахову дошкільну освіту –на фребелівських курсах у місті Грац (Штирія). Першого 1875/1876 навчального року в дошкільному закладі виховувалося до 60 хлопчиків і дівчаток. Заняття проводилися за методикою Фрідріха Фребеля. Дитячий садок учительської семінарії мав статус «зразкового», тому що служив майданчиком для практичної підготовки майбутніх вихователів. Із перших місяців існування закладу тут пройшли практику шість учениць четвертого курсу Чернівецької жіночої учительської семінарії. Окреслено неординарну діяльність «дитячих садівниць» Гелени Сливінської (Нікітович), Сільвії Пашкан, Камілли Кудли, Анни Вест, які протягом багатьох років очолювали дошкільні заклади в Чернівцях і сприяли ствердженню нової жіночої професії.
3. Танявська Я. 150-річний ювілей дошкільної освіти на Буковині: особливості зародження і розвитку громадського виховання у 1875-1918 роках. Естетика і етика педагогічної дії: зб. наук. пр. / Ін-т пед. освіти і освіти дорослихімені Івана Зязюна НАПН України, Полтав. нац. пед. ун-т імені В.Г.Короленка. Полтава; Київ, 2025. Вип.32. С. 126–141
Keywords: дошкільна освіта; дитячий садок; учительська семінарія; фахова підготовка