Гібридні та ансамблеві методи та моделі машинного навчання прогнозування фінансових часових рядів - Токарєва, Катерина (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 113 – Прикладна математика. Дисертаційна робота присвячена побудові гібридних алгоритмів на основі методів та моделей машинного навчання та класичних алгоритмів часових рядів. Результати дисертаційної роботи є підґрунтям для подальших теоретичних і практичних наукових розробок у дослідженні гібридних алгоритмів побудови прогнозу для фінансових часових рядів.
Keywords: стохастичні диференціально-функціональні рівняння; генетичний алгоритм; прогнозування фінансових процесів; стохастична оптимізація; нейронні мережі; оцінка параметрів; метод зворотного поширення; часові ряди; штучний інтелект; машинне навчання; моделювання фондових індексів; часовий ряд фінансових даних; органiзацiйна карта Кохонена; адаптивна нейро-нечiтка система виводу; оцінка похибки