СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧИЙ ТУРИЗМ У СИСТЕМІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Гермаківська, Катерина; Ячнюк, Максим; Ячнюк, Ірина; Букорос, Н (ІННОВАЦІЙНА ПЕДАГОГІКА. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2020)
Критичний стан здоров’я студентської молоді, пов’язаний із несприятливими факторами, низьким рівнем рухової активності, потребує невідкладних заходів із подолання кризи у фізичному вихованні студентів. Натепер особливо актуальним є виявлення ефективних, доступних і привабливих для студентів засобів фізичної культури, спорту і туризму. Особливості сучасних умов життя, стрімкий розвиток технічного прогресу, модернізація навчальних і трудових процесів, стрімке та постійне зростання обсягів інформації, екологічні проблеми навколишнього середовища, культивування шкідливих звичок на противагу здоровому способу життя − усе це негативно впливає на організм студентської молоді [2]. Слід констатувати, що нині у системі фізичного виховання студентів засоби спортивно-оздоровчого туризму використовуються не досить ефективно. Туризм у закладах вищої освіти розглядається як частина рекреаційної фізичної культури, представленої в режимі активного відпочинку, що звужує діапазон засобів спортивнооздоровчого туризму у фізичному вихованні студентів. У зв’язку з цим проблема комплексного використання засобів спортивно-оздоровчого туризму у фізичному вихованні студентів набуває великого значення. Спортивно-оздоровчий туризм спрямований на можливість задовольнити біологічні потреби в руховій активності та емоційних діях у розвагах, в отриманні задоволення, насолоди через рух, переключення з одного різновиду діяльності на інший, на активізацію діяльності організму за рахунок рухової активності й профілактики дії на організм студентів негативних явищ. Спортивно-оздоровчий туризм є загальнодоступним засобом активного відпочинку та оздоровлення населення. Заняття з туризму відбуваються на відкритому повітрі в природних умовах і вимагають активної діяльності. Одним з найкращих і доступних засобів зміцнення та оздоровлення організму є активний, спортивно-оздоровчий туризм. Доведено, що заняття активними видами туризму, участь у походах, подорожах підвищують загальну витривалість, а захоплення туризмом сприятливо впливає на фізичний стан людини загалом [3]
SPORTS AND HEALTH TOURISM IN THE SYSTEM OF STUDENTS’ PHYSICAL CULTURE
The students’ critical health connected with adverse factors, low levels of physical activity, requires immediate action to overcome the crisis in the physical education of students. Currently, it is particularly important to identify effective, accessible and attractive facilities for students of physical culture, sports and tourism. Modern features of living conditions, rapid development of technological progress, modernization of educational and work processes, rapid and constant growth of information volumes, problems of environment, cultivation of bad habits as opposed to a healthy lifestyle – all these have a negative impact on the body of students. It should be noted that at present, in the system of physical education of students the means of sports and health tourism are not used effectively enough. Tourism in higher education is considered as part of the recreational physical culture presented in the active recreation mode, which narrows the range of sports and recreational tourism in the students’ physical education. In this regard, the problem of the integrated use of sports and recreational tourism in the students’ physical education becoming important. Sports and wellness tourism aims at meeting the biological needs of motor activity and emotional activities in entertainment, in obtaining pleasure, enjoying through movement, switching from one kind of activity to another, to activating the activity of the body due to motor activity and prevention of negative phenomena effects on the students’ body. Sports and wellness tourism is a publicly available means of active recreation and population health improvement. Tourism classes take place outdoors in the wild and require activity. One of the best and affordable means of strengthening and healing the body is active, sports and wellness tourism. It has been proved that active tourism, participation in hiking, traveling increase overall endurance, and hobby has a positive effect on the physical condition of the person as a whole
Keywords: спортивно-оздоровчий туризм, студенти, фізичні якості, фізичне виховання; sports and health tourism, students, physical qualities, physical education