Маркетингові технології та інструменти забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіонів - Клипач, Андрій Ярославович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертацію присвячено розв’язанню наукового завдання, що полягає в розвитку теоретичних положень, удосконаленні методичних підходів і розробленні практичних рекомендацій щодо застосування маркетингових технологій та інструментів у забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку регіонів. Обґрунтовано теоретичні основи використання маркетингових технологій у процесах сталого регіонального розвитку. Здійснено комплексне дослідження сталого розвитку Карпатського регіону за критеріями економічної стійкості, соціального виміру та екологічної результативності, а також проаналізовано вплив маркетингових технологій на його динаміку. Запропоновано механізми інтеграції інноваційних маркетингових технологій у регіональні стратегії сталого розвитку Чернівецької області. Розроблено методичний підхід до визначення пріоритетних напрямів застосування маркетингових технологій та інструментів для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіонів. Розроблено та апробовано модель багатоетапного бенчмаркінгу застосування маркетингових технологій у стратегіях сталого розвитку регіонів. Розвинуто концептуальну модель цифрової трансформації регіонального розвитку SAI, яка інтегрує взаємопов’язані виміри адаптивної стійкості: сталість, адаптивність та інтеграцію. Розроблено науково-прикладні положення інституційного забезпечення сталого соціально-економічного розвитку територій. Проведено маркетингове дослідження проблем, бар’єрів і перспектив застосування маркетингових технологій у системі стратегічного управління сталим розвитком. Обґрунтовано практичні рекомендації щодо інтеграції маркетингових рішень у стратегії сталого розвитку регіонів і територій різного рівня. Отримані результати можуть бути застосовані при розробці та реалізації регіональних стратегій сталого соціально-економічного розвитку регіону.
Keywords: сталий соціально-економічний розвиток; регіон (територія); розвиток; регіональна економіка; регіональна політика; регіональний розвиток; маркетинг; маркетингові технології та інструменти; цифровізація; трансформація; євроінтеграція; критерії; маркетингова стратегія; туризм та туристична дестинація; регіональна стратегія