Лейберюк О.М. Освіта та розвиток наукових знань у Стародавній Персії - Лейберюк, Олексій Михайлович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідження розвитку наукових знань стародавніх персів та унікальної системи виховання та освіти у Стародавній Персії, яка вирізнялася своєю продуманістю та всеохопністю. Висвітлено процес нагромадження знань та дослідження системи освіти та виховання Стародавньої Персії від часів античності до сучасності. Розглянуто характерні риси багатогранної системи освіти та виховання молоді в Стародавній Персії, що майстерно поєднувала фізичний, моральний та практичний розвиток особистості, релігійний вплив зороастризму, специфіку освіти жінок, роль жерців у навчанні та роль освіти у формуванні суспільного життя. Охарактеризовано наукові здобутки перського населення; висвітлено розвиток писемності, літератури та філософських ідей стародавніх персів та досліджено особливості розвитку природничих наукових знань у Стародавній Персії.
Leiyberiuk O.M. Education and the Development of Scientific Knowledge in Ancient Persia
Keywords: Стародавня Персія; перська система освіти; наукові знання Стародавньої Персії