Становлення та перспективи дарк туризму. - Доліцой, Діана Юріївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У бакалаврській роботі досліджено становлення та еволюцію dark туризму як специфічного напряму туристичної діяльності, що пов’язаний із відвідуванням місць смерті, катастроф, воєн і масових трагедій. Проаналізовано теоретичні підходи до визначення сутності дарк-туризму, класифікаційні моделі, ключові мотиви споживання та культурні контексти основних об’єктів. Особливу увагу приділено методології дослідження цього явища, структурі туристичних пропозицій, способам репрезентації пам’яті та аналізу українського ринку в умовах війни. Розкрито перспективи розвитку дарк-туризму через його поєднання із солідарними й волонтерськими ініціативами, а також проаналізовано моделі соціально відповідального туризму. На основі міждисциплінарного підходу сформульовано практичні рекомендації щодо створення етичних маршрутів, меморіальних просторів і культурно-освітніх форматів подорожей.
Keywords: dark туризм, пам’ять, трагедія, комеморація, етика, соціальна відповідальність, волонтерство, меморіальні маршрути.