ЛЮДИНОЦЕНТРИЗМ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ КРАЇН З ТРИВАЮЧИМИ ВІЙСЬКОВИМИ КОНФЛІКТАМИ (НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНИ ТА ДЕРЖАВИ ІЗРАЇЛЬ - Krainii, Pavlo (My University, 2026)
У статті зроблено спробу дослідити вплив парадигми людиноцентризму на адміністративне право у державах які ведуть боротьбу із країнами-агресорами які спровокували військові конфлікти. Доведено, що Україна та Держава Ізраїль, попри різне географічне розташування, передумови здобуття незалежності та відмінності правових систем є демократичними. Встановлено, що українське адміністративне право, навіть у період дії воєнного стану, зумовленого російським вторгненням, динамічно розвивається під впливом європейських принципів доброго врядування, системоутворюючого принципу правовладдя, розвитку інститутів адміністративного права які, першочергово, забезпечують реалізацію прав та свобод людини. Ізраїльське адміністративне право перебуває під впливом постійної загрози з боку деяких арабських країн яка отримала назву «Арабо-ізраїльські війни», з врахуванням положень законодавства Британської імперії, окремих рішень американських та британських судів та судовому активізму суддів Верховного Суду Ізраїлю. Доведено, парадигма людиноцентризму зберігає свій істотний вплив на адміністративне право в Україні та Державі Ізраїль через встановлення адміністративно-правових механізмів забезпечення прав людини, реалізації її інтересів у публічно-правових відносинах з органами публічної влади. Всупереч відмінності у правовому регулюванні інститутів адміністративного права, системи нормативних актів, місця та ролі вищих судових органів, простежується вплив людиноцентризму як важливий компонент що робить можливим забезпечувати необхідний рівень адміністративно-правового регулювання суспільних відносин між людиною та державою. Українське та ізраїльське законодавство формується в умовах дії спеціальних правових режимів що може призводити до обмеження окремих прав і свобод. На прикладах окремих рішень судів України та Ізраїлю доведено, що такі обмеження можуть відбуватись лише із додержанням принципу верховенства права та його частин, належної правової процедури, гарантування та забезпечення права на звернення до суду за захистом прав.
Keywords: людиноцентризм; адміністративне право; публічна адміністрація; Україна; Ізраїль