ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЯ КІБЕРСЕКСУАЛЬНОМУ НАСИЛЬСТВУ ЩОДО ЖІНОК ТА ДІВЧАТ - Смерека, Катерина Степанівна (My University, 2023)
У кваліфікаційній роботі розкрито основні аспекти (його ознаки, особливості, наслідки й закордонні практики) запобігання та протидії насильству кіберсексуального насильства щодо жінок та дівчат через аналіз їх висвітлення у науковій літературі У першому розділі здійснено теоретичний аналіз поняття «насильство сексуального характеру в цифровому середовищі», визначено поняття «кіберсексуальне насильство»; описано ознаки, особливості та наслідки кіберсексуального насильства щодо жінок та дівчат; висвітлено гендерний аспект кіберсексуального насильства. Другий розділ присвячений опису закордонних практик і національного досвіду сприяння безпеці жінки в цифровому середовищі; проаналізовані шляхи і механізми протидії та запобігання кіберсексуальному насильству щодо жінок та дівчат. В основі дослідження покладено аналіз публікацій в інтернеті. Для підбору літератури використовувалися пошукові системи Google, Google Scholar, ResearchGate. Пошукові фрази включали, але не обмежувались: cyber sexual violence against women, online sexual violence, online harassment, gender-based online violence, preventing/combating/fighting cyber violence against women and girls. До обраних джерел були включені дослідження незалежно від методів збору інформації (якісні, кількісні), що стосувалися теми протидії та запобігання кіберсексуальному насильству, а саме таких її аспектів, як: сутність й особливості кіберсексуального насильства, ознаки, наслідки кіберсексуального насильства для жінок та дівчат, статистика щодо постраждалих, гендерна складова кіберсексуального насильства, закордонні практики, націлені на запобігання й надання допомоги постраждалим особам. Перевага надавалася найновішим дослідженням – від 2015 року та гендерно-чутливим публікаціям.
Keywords: насильство сексуального характеру в цифровому середовищі, кіберсексуальне насильство щодо жінок і дівчат, запобігання кіберсексуальному насильству, протидія кіберсексуальному насильству.