Фінансові ризики та їх вплив на фінансовий стан підприємства - Марусяк, Наталія (ТОВ «ДКС Центр», 2024)
Фінансово-економічна діяльність підприємств різних сфер і видів діяльності супроводжується фінансовими ризиками, виникнення яких зумовлене факторами зовнішнього макро-і мезосередовища та особливостями фінансових відносин. Фінансовий ризик, як і результат будь-якого рішення, прийнятого за наявності альтернатив, завжди несе із собою загрозу фінансових втрат. Величина фінансових втрат залежить від невизначеності, непрогнозованості кінцевого результату, особливо на інноваційних напрямах діяльності підприємства, пов’язаних із технологічним оновленням основних засобів виробництва, впровадженням нових технологічних процесів, створенням інноваційної продукції, державним регулюванням ціноутворення тощо. У зазначених сферах діяльності виникають відповідні фактори впливу, які спричиняють ризики фінансових втрат, що призводить до зниження рівня фінансової безпеки підприємства. Сталий розвиток підприємства, що функціонує в конкурентному середовищі, можливий за умов відповідного рівня фінансової безпеки, яка визначається ефективністю протидії факторам ризику зовнішнього і внутрішнього середовища, які негативно впливають на його фінансовий стан.
FINANCIAL RISKS AND THEIR IMPACT ON THE FINANCIAL CONDITION OF THE ENTERPRISE
Keywords: фінансові ризики; кредитний ризик; ризик неплатоспроможності; фінансовий стан; фінансові результати