Вплив негативних чинників на процес управління готельно-ресторанним господарством. - Ляшенко, Аліна Ігорівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
У дослідженні кваліфікаційної роботи проаналізовано специфіку управління підприємствами готельно-ресторанного господарства в умовах сучасних викликів і негативних чинників. Розкрито теоретичні основи менеджменту в індустрії гостинності, окреслено ключові функції, принципи та методи управління, а також особливості організації операційної діяльності закладів цього сегмента. Докладно розглянуто аспекти управління персоналом, забезпечення високого рівня якості послуг, мотивації працівників та інтеграції сучасних інформаційних технологій у процеси управління підприємствами сфери гостинності. Особлива увага приділена аналізу впливу таких факторів, як воєнні конфлікти, пандемії, економічна нестабільність та зміни в поведінці споживачів, на функціонування бізнесу в цій галузі. Визначено основні проблеми й виклики, з якими стикаються представники готельно-ресторанного господарства, а також запропоновано напрямки підвищення ефективності управління в умовах нестабільності. Доведено, що ключовими факторами забезпечення конкурентоспроможності є адаптація до змін у зовнішньому середовищі, впровадження інноваційних технологій, розвиток внутрішнього туризму та вдосконалення кадрової політики.
Keywords: Готельно-ресторанне господарство, управління, менеджмент, сфера гостинності, персонал, якість послуг, мотивація, інновації, воєнні дії, пандемія, внутрішній туризм, конкурентоспроможність.