Регіональна структурна політика в Україні : теоретичні підходи та проблеми реалізації. - (:unkn) unknown (Бізнес Інформ., 2025)
У статті розглянуто концепцію регіональної структурної політики, яка є важливою складовою частиною загальної економічної політики держави. Основна мета регіональної структурної політики – це трансформація галузевої структури регіону та досягнення сталого економічного зростання через інновації, диверсифікацію економіки й ефективне використання ресурсного потенціалу. Визначено, що регіональна політика має бути спрямована на врахування специфічних умов кожного регіону, а не лише на загальнодержавні пріоритети. Одним з основних завдань є стимулювання інновацій, формування високотехнологічних секторів і забезпечення конкурентних переваг для розвитку економіки територій. Структурні зміни на регіональному рівні здатні суттєво вплинути на загальний економічний розвиток країни, що вимагає реалізації конкретних стратегій, орієнтованих на врахування специфіки кожної території. Охарактеризовано основні функції регіональної структурної політики, а саме: регуляторну, розподільчу, контрольну та стратегічного планування. Визначено, що ефективна реалізація цієї політики потребує чіткої нормативно-правової бази, фінансово-кредитної підтримки, а також інституційної взаємодії між державними органами, місцевими владою й інститутами громадянського суспільства. Основними методами регулювання є прямі державні інвестиції, субсидії, залучення іноземного капіталу та пільгове оподаткування. В Україні проблеми в реалізації регіональної структурної політики виникають через відсутність чітко визначених повноважень між центральною та місцевою владою, недостатнє фінансування місцевих органів і відсутність ефективної стратегії регіонального розвитку. Централізація ресурсів і фінансів обмежує автономію регіонів, що гальмує розвиток місцевих економік. Водночас, сприяння створенню місцевих фінансових інститутів, розробка інвестиційних стратегій та забезпечення доступу до фінансових ринків дозволить значно підвищити ефективність регіональної структурної політики. Авторами також акцентовано увагу на важливості децентралізації та посиленні ролі місцевих органів влади в управлінні економічним розвитком територій. Регіональна структурна політика, зорієнтована на специфіку кожного регіону, є необхідною умовою для забезпечення збалансованого економічного розвитку країни в цілому.
Keywords: регіональна економіка, регіональна структурна політика, регіональні ринки, проблеми регіональної структурної політики в Україні, деформація структури регіонального капіталу, механізм структурних зрушень в економіці регіонів, фінансові ресурси, інституційний потенціал