МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА В ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Kruglashov, Anatoliy; Сабадаш, Наталія (Соціально-економічні проблемисучасного періоду України, 2024)
Досліджено вплив російсько-української війни на розвиток молодіжної політики. Проаналізовано дані соціологічних опитувань щодо психоемоційного стану молоді. Наголошено на значенні волонтерської діяльності серед молоді. Висвітлено роботу щодо створення місцевих молодіжних центрів і молодіжних рад, а також наведено приклади реалізації молодіжних проєктів. Проаналізовано зміни в нормативно-правовій базі стосовно молодіжної політики в Україні у 2014-2024 рр. Здійснено аналітичний огляд програмних документів і створення інституційних інновацій, які забезпечують її реалізацію. Зазначено, що на розвиток молодіжного законодавства України суттєво вплинула співпраця з молодіжним сектором Ради Європи. Підкреслюється, що визначальним у формуванні та реалізації молодіжної політики стало ухвалення Закону України «Про основні засади молодіжної політики». Увагу зосереджено на таких аспектах втілення молодіжної політики: участь молоді, розвиток молодіжної інфраструктури та фінансування молодіжної сфери. Запропоновано шляхи вирішення окремих проблем, які накопичилися під час розроблення та реалізації молодіжної політики, на локальному, регіональному та загальнодержавному рівні.
Keywords: гуманітарна політика, молодіжна політика, повномасштабна війна в Україні, біженці, молодіжні центри, місцеве самоврядування.