Аналіз туристичних потоків України – Румунії у контексті транскордонного туризму - Бучко, Жанна; Антоняк, Емелян (К.: Альфа-ПІК, 2016)
Метою написання статті є виявлення тенденцій на ринку українсько-румунського транскордонного туризму, що передбачає аналіз статистичних показників українсько-румунських туристичних потоків. Методика роботи полягала в систематизації й синтезі статистичних даних щодо показників туристичних потоків між Україною та Румунією. Проаналізовано їх структуру та динаміку. Результати. Досліджено процеси та динаміку транскордонного співробітництва України та Румунії в галузі туризму. Основна увага приділена аналізу динаміки туристичних потоків між Україною та Румунією за останні 3 роки. Проаналізовано показники виїзного та в’їзного туризму України та Румунії, сучасні тенденції на ринку туристичних послуг у рамках транскордонного співробітництва. Визначено основні перешкоди, перспективи та переваги транскордонної співпраці між Україною та Румунією в галузі туризму. Науковою новизною роботи є аналіз тенденцій транскордонних туристичних потоків України-Румунії на міжнародному туристичному ринку. Практична значущість дослідження полягає в можливості впровадження отриманих результатів у розробку регіональних стратегій та програм розвитку туризму.
AN ANALYSIS OF TOURIST STREAMS OF UKRAINE-ROMANIA IN CONTEXT OF TRANSBOUNDARY TOURISM
The goal of this paper is an exposure of tendencies at the market of Ukrainian-Romanian transboundary tourism that envisages the analysis of statistical indexes of the Ukrainian-Romanian tourist streams. Methodology of work consisted in systematization and synthesis of statistical data in relation to the indexes of tourist streams between Ukraine and Romania. Their structure and dynamics are analysed. Results. Processes and dynamics of transboundary collaboration of Ukraine and Romania are investigational in industry of tourism. Basic attention is spared to the analysis of dynamics of tourist streams between Ukraine and Romania for 3 last the. The indexes of outbound and entrance tourism of Ukraine and Romania are analysed, modern tendencies at the market of tourist services within the framework of transboundary collaboration. Basic obstacles, prospects and advantages of transboundary collaboration, are certain between Ukraine and Romania in industry of tourism. The scientific novelty of work is an analysis of tendencies of transboundary tourist streams of Ukraine-Romania at the international tourist market. Practical meaningfulness of research consists in possibility of introduction of the got results in development of regional strategies and programs of development of tourism. Keywords: transboundary tourism, transboundary region, transboundary collaboration, European region, tourist streams, inbound tourism, outbound tourism.
Keywords: Транскордонний туризм; транскордонний регіон; транскордонне співробітництво; єврорегіон; туристичні потоки; в’їзний туризм; виїзний туризм