Вдосконалення фітнес-програм для популяризації фітнесу серед жінок зрілого віку - Головачук, Влентина; Первухіна, Світлана (My University, 2025)
Сучасне людство намагається вирішити проблему свого здоров’я за допомогою фітнесу: за оцінками експертів, за темпами розвитку фітнес-індустрія посідає друге місце у світі після високих технологій. Однак кожна друга з критично важливого для майбутнього суспільства контингенту, а саме жінок зрілого віку, перестає займатись фітнесом в період зрілості, тобто саме тоді, коли їй фітнес найбільше потрібен (Беляк Ю.І., 2014). Крім того, 50% учасників за різними програмами припиняють заняття протягом 6 місяців [1, 12]. Це означає, що фітнес-програми треба вдосконалювати, і метою нашого дослідження є виявлення напрямків та змісту вдосконалення фітнес-програм. В ході дослідження нами виявлено недолік у новітній тенденції визначати фітнес-програми мотивами: жінки зрілого віку не розуміють проблематики здоров’я їх віку та часто керуються вторинними за значенням мотивами – вдосконалення зовнішнього вигляду, покращення настрою, відпочинок від буденності. А якщо їх привів мотив покращення здоров’я, то нема як повноцінного розуміння природи здоров’я, так і уваги до всіх інших чинників, які його утворюють, – в першу чергу способу життя. Фітнес-тренеру не вигідно консультувати жінок на цю тему, бо вони можуть розчаруватись у можливостях фітнесу. Вихід – у вдосконаленні програм, які мають виходити з причин погіршення здоров’я, і цій причині підпорядковувати всі мотиви. Універсальних причин погіршення здоров’я, які кожен у силах змінити, є дві: неправильне харчування та стрес, які й призводять до зменшення можливості та бажання здійснювати рухову активність. На заняттях з фітнесу ми можемо працювати зі стресом, який залишає організм в стані заціпеніння на клітинному рівні, навіть якщо на макрорівні здається, що стрес минув. Однак в цьому напрямку працюють тільки фітнес-йога, релаксаційні вправи та стретчинг, але їх елементи вводять в фітнес-програми неефективно, тому результату нема. Тому треба розробити фітнес-програму, спрямовану на зняття стресу, раціонально ввести її в будь-яку фітнес-програму, а вже після перших результатів вводити консультації на тему здорового способу життя.
Keywords: фітнес-програми; мотиви; здоров’я; здоровий спосіб життя; рухова активність; зняття стресу; стретчинг