Рефлексія як складова формувального оцінювання молодших школярів у сучасній початковій школі - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Стаття присвячена вивченню ролі рефлексії у формувальному оцінюванні молодших школярів у сучасній початковій школі. Мета статті - допомогти педагогам та батькам зрозуміти, як використання рефлексії може покращити навчальний процес і сприяти розвитку молодших школярів. Автор досліджує поняття рефлексії та її значення в навчальному процесі, описує методи та техніку, які допомагають формувати рефлексивну поведінку учнів. Вона також описує практичні методи реалізації рефлексії в навчальному процесі, які сприяють підвищенню рівня самооцінки та розвитку критичного мислення у молодших школярів. Для того, щоб розвивати вміння рефлексії у молодших школярів, вчителі можуть використовувати різноманітні методики, наприклад, бесіди на тему: "Що я зробив добре?" або "Що я міг зробити краще?". Вчителі також можуть давати завдання на написання роздумів про свої дії, вчинки та їх наслідки. Рефлексія може бути корисним інструментом для формувального оцінювання молодших школярів у сучасній початковій школі. Рефлексія - це процес самоаналізу, в якому учні можуть повністю простежити шлях своїх успіхів та невдач у навчанні, розвиток навичок, а також вони можуть покращити свої результати в майбутньому. Крім того, рефлексія може бути включена в процес самооцінювання учнів. Наприклад, учні можуть бути залучені до оцінювання своїх власних робіт та проектів, а також розглядати свої результати на основі критеріїв, які вони обговорювали в класі. Один із способів включення рефлексії у формувальне оцінювання молодших школярів - це проведення індивідуальних бесід про навчання, про досягнення, успіхи, труднощі та ін. У результаті дослідження автор приходить до висновку, що використання рефлексії в оцінюванні може бути дуже корисним і допоможе учням краще зрозуміти свої навчальні досягнення та знайти способи їх покращення.
Keywords: контроль; оцінювання; самооцінювання; самоконтроль; формувальне оцінювання; рефлексія; рефлексивні уміння