Особливості публічних закупівель в Україні в контексті євроінтеграції - Юрій, Е.О. (Причорноморські економічні студії, 2021)
У статті досліджено особливості здійснення публічних закупівель в Україні та їх відповідність нормативам ЄС, чинники, які впливають на їх ефективність. Розглянуто проблеми тендерних закупівель, які існують в Україні при проведенні. Оцінено зміни, які відбулися у здійсненні закупівель після запровадження в 2020 р. нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі». Надано детальну характеристику досвіду Польщі у проведенні публічних закупівель. Проаналізовано кількість та види договорів, які були укладені під час закупівель. Розглянуто основні існуючі недоліки у сфері публічних закупівель, шляхи їх вирішення та вдосконалення. Визначено ключові правила ЄС щодо державних закупівель, які повинні бути використані в Україні. Встановлено, що важливим є наблизити механізм здійснення публічних закупівель в Україні до вимог ЄС, що дозволить нашій країні в майбутньому ставити питання щодо вступу в цю організацію.
Keywords: публічні фінанси, тендерні закупівлі, Європейський Союз, Польща.