Особистісні ресурси конструктивного подолання ситуації розлучення - Нікорич, Анжеліка Георгіївна (My University, 2021)
Дипломна робота А.Нікорич присвячена проблемі вивчення особистісних ресурсів, які мають значення для конструктивного подолання ситуації розлучення. Економічні та соціальні проблеми, політичні конфлікти і загальна нестабільність сучасного життя призводять до ускладнення всіх тих проблем, які виникають перед сучасною сім'єю, у зв’язку з чим зростає число розлучень не лише в Україні, а й у світі. У дипломній роботі здійснено теоретичне й емпіричне дослідження ролі особистісних ресурсів у конструктивному подоланні ситуації розлучення у жінок та чоловіків. Показано, що у чоловіків конструктивне подолання (позитивний афект) ситуації розлучення прямо взаємопов’язане з усіма факторами життєстійкості, яку можна оцінити як їхній основний особистісний ресурс. З конструктивним опануванням розлучення взаємопов’язані також такі стратегії копінгу як самоконтроль та позитивна переоцінка, а також фактор програмування, який належить до ресурсів саморегуляції. Для конструктивного подолання ситуації розлучення жінкам потрібна більша кількість умов - перегляд усієї життєвої ситуації (планування), прийняття відповідальності за те, що відбувається, наявність позитивної соціальної підтримки з боку інших людей або психолога.