Підвищення ступеня дотримання здорового способу життя студентами ЗВО - Головачук, В; Петричук, П (Видавничий дім «Гельветика, 2024)
Спосіб життя є одним із ключових чинників, що визначає стан здоров’я, фізичні та інтелектуальні можливості людини. Це ресурс, від якого залежить якість її життя, і його важливість не можна недооцінювати. Здоровий спосіб життя є надзвичайно актуальним питанням для будь-якого суспільства, навіть у тих випадках, коли принципи його дотримання є загальноприйнятими, оскільки досягнення досконалості не має меж. Особливо важливим є формування здорового способу життя серед молоді, адже саме ця вікова категорія стикається з найбільшими викликами сучасності, такими як стрес, сидячий спосіб життя та неправильне харчування. Проведене дослідження наукової літератури показало, що більшість існуючих робіт зосереджені на мотивації студентів до оздоровлення через надання теоретичних знань і застосування різних методів викладання фізичного виховання. Однак, як показує практика, лише отримані знання не стимулюють студентів до активних дій щодо поліпшення свого способу життя. Наявні засоби і методи часто не забезпечують належного результату, а нові підходи дають лише тимчасовий ефект. В цьому контексті в статті підкреслено, що справжня мотивація формується тоді, коли студенти отримують безпосередні стимули, що не потребують додаткових роздумів щодо їх мети чи ефективності. Сучасний студент настільки зайнятий іншими справами, що бере участь лише в тих активностях, за які отримує винагороду. Тому освітня система може впливати на студентів через систему оцінювання, мотивуючи їх до самостійної роботи з пошуку методів оздоровлення організму та аналізу власних досягнень і невдач у цьому процесі. Автори пропонують мотивувати студента високою оцінкою за самостійну роботу з пошуку методів оздоровлення організму студента, самостійний та обґрунтований вибір кожним студентом методу, який він практикуватиме протягом семестру, опис його досягнень та провалів у процесі практики
Keywords: здоровий спосіб життя; студенти; вища освіта; мотивація; активність; профілактика захворювань