Неподаткові надходження бюджетів: функціональне призначення та можливості його активізації. - Бак, Наталія (Чернівецький нац. ун-т, 2021)
Сучасні умови розвитку національної економіки актуалізують застосування неподаткового методу формування доходів державного бюджету. Мета статті - розкрити зміст і функціональне призначення неподаткових доходів та виявити можливості активізації їх застосування як дієвого фінансового інструменту. Обґрунтовано необхідність змінити назву другої групи доходів державного бюджету України на "неподаткові доходи" та впорядкувати її склад відповідно до міжнародних стандартів. Проаналізовано функціональне призначення неподаткових доходів і виявлено домінування їх фіскальної функції. Наголошено, що подальша її активізація можлива за умови узгодження фінансових інтересів держави і платників. Компенсаційне призначення неподаткових доходів доцільно посилити шляхом перегляду їх бази і ставок. З'ясовано, що неподаткові доходи бюджетів як регулюючий інструмент сьогодні використовуються недостатньо. Обґрунтовано напрямки посилення їхнього впливу на соціально-економічні процеси в Україні.
Keywords: державний бюджет; метод формування доходів бюджету; неподаткові доходи бюджетів; фіскальна функція; компенсаційний характер; регулюючий інструмент