Дисциплінарна відповідальність суддів: національні та міжнародні стандарти - Гермак, Катерина Олегівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційне дослідження присвячене комплексному аналізу інституту дисциплінарної відповідальності суддів в контексті національного законодавства та міжнародних стандартів незалежності та підзвітності суддів. Особливу увагу приділено співвідношенню принципів незалежності суддів та механізмів їхньої дисциплінарної підзвітності. Дисциплінарна відповідальність є одним із механізмів забезпечення підзвітності судової влади, вона не є каральною, а радше механізмом для забезпечення належного функціонування судової влади. Сучасні демократичні держави розробили низку гарантій, що гарантують як незалежність судової влади, так і високий рівень компетентності тих, хто має здійснювати судову владу. Такі гарантії передбачаються не лише положеннями конституції та судових процедур, а й правовою та політичною культурою суспільства. Дисциплінарна відповідальність суддів є одним із тих інститутів, які надзвичайно легко можна використовувати для підриву сутності незалежності судової влади та тиску, що порушує право на справедливий суд.
Keywords: верховенство права; судова влада; принцип незалежності судової влади; статус судді; дисциплінарна відповідальність; порядок притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; Суд ЄС; Конституційний Суд; Верховний Суд; Європейській суд з прав людини; Вища рада правосуддя; рішення суду; етична поведінка; міжнародні та європейські стандарти