Правові засоби забезпечення якості надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування - Vdovichen, Vitalii (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз правових засобів забезпечення якості надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування в контексті конституційної засади людиноцентризму, яка визнає людину найвищою соціальною цінністю. З урахуванням принципу верховенства права встановлено, що адміністративні послуги, як інструмент реалізації публічно-сервісних повноважень, мають відповідати не лише юридичним стандартам, а й високому рівню якості, що гарантує ефективну реалізацію прав суб’єкта звернення. Проаналізовано чинне законодавство України у сфері надання адміністративних послуг, зокрема Закон України «Про адміністративні послуги» та Закон України «Про адміністративну процедуру», а також розглянуто потенційні зміни до нормативно-правової бази з метою нормативного закріплення обов’язку органів публічної влади гарантувати якість послуг. Обґрунтовано необхідність включення до законодавства принципу якісності адміністративних послуг та визначення права приватної особи на отримання послуг належного рівня з можливістю судового захисту у випадках їх порушення. Особливу увагу приділено ролі органів місцевого самоврядування як основних суб’єктів у системі надання адміністративних послуг. Наголошено на їх компетенціях у сфері сервісного забезпечення через ЦНАПи, а також на важливості участі громадян у процесі оцінювання якості публічних сервісів. Показано, що інституціоналізація місцевих омбудсменів здатна істотно посилити контроль за дотриманням прав суб’єктів звернення та виступити як ефективний механізм забезпечення належної якості послуг. Проаналізовано сучасні проблеми, зокрема нерівномірність рівня якості послуг у різних громадах, недостатність фінансування, брак стандартів, відсутність ефективного зворотного зв’язку та цифрових сервісів. Представлено міжнаціональні практики, зокрема досвід ЄС та Ради Європи, що акцентують на важливості прозорості, правової просвіти та належного фінансового забезпечення як ключових чинниках успішного публічного врядування на місцевому рівні. За результатами дослідження доведено, що правові засоби, зокрема закріплення права на якісну адміністративну послугу, імплементація європейських рекомендацій, співпраця територіальних громад і створення незалежних механізмів контролю (місцевих омбудсменів), є невід’ємною частиною формування сталої системи якісного надання адміністративних послуг. Проте ефективність правових механізмів забезпечення якості залежить від поєднання їх з адміністративними, фінансовими, цифровими та освітніми інструментами, що вимагає комплексного підходу і національного нормативного оновлення.
Keywords: суб’єкт звернення; права та обов’язки суб’єкта звернення; місцевий омбудсмен; органи місцевого самоврядування; публічно-сервісні повноваження; адміністративні послуги; публічне врядування