Зміст і структура програми фітнес-занять для осіб похилого віку - Гакман, Анна; Домашенко, Наталія; Ковтун, Ольга (My University, 2021)
Актуальність теми дослідження. У статті висвітлено особливості змісту та структури програми фітнес-занять для людей похилого віку. Мета дослідження полягала в обґрунтуванні теоретико-методологічних засад програми фітнес-занять для осіб похилого віку. Методи дослідження: теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів, абстрагування, логіко-теоретичний аналіз, компаративний аналіз, теоретичне прогнозування, індуктивний і дедуктивний методи, методи синтезу, систематизації. У результаті дослідження описано процес розробки фітнес-програми для осіб похилого віку, що слугуватиме залученню осіб похилого віку до оздоровчо-рекреаційної рухової активності та ґрунтується на науково обґрунтованих потребах, визначених стратегічних пріоритетах, ураховує позитивний вітчизняний і міжнародний досвід. У роботі обґрунтовано програму фітнес-занять із її складовими: мета, завдання, засоби основних видів оздоровчого фітнесу. Практичний матеріал реалізовувався за допомогою засобів пілатесу, стретчингу, йоги, фітбол-аробіки, степ-аеробіки та комплексного фітнесу. Формуючий експеримент тривав один рік і складався з періодів адаптації, вдосконалення та підтримування. Кожен з періодів був спрямований на досягнення своїх, властивих тільки даному етапу завдань. Висновки. На основі системного опрацювання фахової літератури, тенденцій і закономірностей суспільного розвитку вивчено, узагальнено та систематизовано структурні компоненти програми фітнес-занять, що зорієнтована на осіб похилого віку. Обґрунтовано теоретико-методологічні засади розробленої програми, що є системою поглядів на теоретико-методологічні й технологічні засади фітнес-занять осіб похилого віку. Перспективи подальших досліджень полягатимуть в оцінці результативності розробленої програми та її практичних складових частин.
Keywords: оздоровчий фітнес, похилий вік, засоби, програма.