ОРГАНІЗАЦІЙНО-ІНСТИТУЦІЙНІ ПРАКТИКИ ПОСИЛЕННЯ РОЛІ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ У ПРОДОВОЛЬЧОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАСЕЛЕННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Лопатинський, Юрій; Шпикуляк, Олександр; SHELENKO, Diana; Kyfyak, Viktoria; Diuk, Anna (My University, 2022)
Визначено актуальність та інституційне значення селянських господарств у продовольчому забезпе- ченні населення у складних сучасних умовах на основі наукових позицій, організаційних засад та оцінки внеску цієї форми господарювання у розвиток агроекономічної діяльності загалом. Із позицій системного підходу визначено роль селянських господарств в інституційній системі країни та їх характеристики за ознаками статусу підприємницької та непідприємницької діяльності. Обґру- нтовано необхідність підтримки селянських господарств як гарантій продовольчої безпеки, розвитку села та досягнення цілей сталого розвитку на період до 2030 року. Виявлено їх зростаюче інституцій- не значення в умовах воєнного часу. Охарактеризовано інституційні та організаційні чинники розвитку фермерських господарств в Украї- ні та їх значення в імплементації засад сталого розвитку сільських територій та гарантії продоволь- чої безпеки країни в умовах таких флуктуацій, як знищення частини логістичних ланцюгів і неперебор- на дія зупинення розвитку виробництва внаслідок війни. З огляду на зростання навантаження на сектор селянських господарств сімейного типу через перемі- щення у села значної групи переселенців активізувався інститут самозабезпечення населення продово- льством і процеси із пошуку бізнес-ідей селянами. На основі аналізу динаміки виробництва основних видів сільськогосподарської продукції та продоволь- ства за категоріями господарств визначено, що зміни індексів продукції, виробленої господарствами населення, менш мінливі порівняно з підприємствами, що відображає важливе інституційне значення господарств населення у формуванні гарантій продовольчої безпеки в умовах, характерних постійними флуктуаціями. Окреслено основні інструменти розвитку селянських господарств та особливості їх реалізації у час загрози продовольчій безпеці України внаслідок воєнного стану. А також доведено необхідність пода- льшої активізації розвитку селянських господарств фермерського типу як запоруки розвитку інсти- туту самозабезпечення населення продовольством на місцевому рівні та розвитку села на засадах сталого розвитку.
Organizational and institutional practices of strengthening the role of peasant farms in the food supply for population in the current conditions
Keywords: селянські господарства, продовольче забезпечення, фермерські господарства, інсти- тут самозабезпечення продовольством, сільський розвиток